info@ou-maglen.com,

0882900802,

с. Мъглен, п. к. 8523, община Айтос

 

Иновативно училище

Решение на МС №584 от 20.08.2020 г.

Име на проект - „Фолклорна плетеница“

Цел на иновацията: Паралелно сравняване и анализ на допирни точки и различия в мултикултурната общност на училището чрез изучаване на фолклор и проектно базирано обучение / ПБО /.

Описание:

Предложената иновация за учене чрез изследване на фолклора и традициите, включва преподаване по нов начин чрез ИУЧ - Фолклор и ПБО в часовете по БЕЛ, ИИ, Музика, ТП и в заниманията по интереси в ЦДО на 57 ученици от 3 паралелки в I, II и III клас през учебната 2020-2021 година. Продължителността на иновацията ще е три години, в които част от  учениците ще достигнат прогимназиален етап. Предвижда се провеждане на часове в и извън класната стая, учебни екскурзии до етнографски музеи и комплекси, посещения на фолклорни концерти, гостувания на групи за автентичен фолклор, гост-учители –членове на семейството, симулация в класната стая на преживяното и наблюдаваното от децата, свързани с мултиетническия фолклор и традиции. 

В началото на първата година /„Игрите и песните на баба и мама“/ след проучване и изследване чрез анкети по класове учениците избират 3 игри и 3 песни: от далечното минало, от близкото минало и от настоящето. В края на първата година проектите се представят на годишен хепънинг „Да пеем и играем с мама и баба“ пред училищната общност.

През втората година /“Фолклорни символи“/, чрез определяне на фокус-групи по аналогичен начин учениците избират да изследват, изучат и да пресъздават поне по три елементи и символи от народния фолклор/шевици, маски, носии и др./. Придобитите умения и знания ще се представят във финални изложби.

През третата година – „Фолклорен календар на етносите“ ще изследват,  изучат и пресъздадат по един обред/обичай от трите етноса – български, ромски и турски. Ще представят наученото чрез интердисциплинарни уроци.

Всеки клас, разделен на 2/3 екипа според броя на учениците, учи по нов начин, разработва проект с решение на проблем, свързан с игри, народни приказки и песни, празници. При формирането им се спазват изискванията във всеки екип да има ученици с интереси в различни образователни направления и баланс между половете и етносите.

На финала на проекта представят наученото през трите години на училищен събор „Фолклорна плетеница“.


Учебна 2022-2023 година

От 7 до 9 юни 2023г., Основно училище „Христо Ботев“ с. Мъглен беше домакин  на поредица от съвместни срещи по Национална програма „Иновации в действие“. Срещите по Програмата бяха поредното вълнуващо преживяване за ученици и учители, и сложиха началото на нови приятелства и партньорство. Гости на училището в Мъглен бяха представителите на три училища: ОУ „Любен Каравелов“ с. Узунджово; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Чешнигирово и ОУ с. Богданци. Присъстваха и представители на РУО Бургас. 

            В продължение на три поредни дни, Екипът по иновации на ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен сподели своя опит в иновативните практики. Изнесени бяха четири открити уроци.

            На 7 юни гостите бяха тържествено посрещнати с интересна програма, подготвена от екипа и ученици. Директорът на училището Зорка Петкова представи презентация за дейността по изпълнението на Националната програма. Особен интерес предизвика урокът в ІІІ група за ЦОУД, на който учениците работиха по направата на кукерски маски.

            На втория ден от поредицата съвместни срещи, гостите имаха удоволствието да наблюдават урок по фолклор на тема „Пролетни празници“ в ІV клас. Жив интерес предизвика и урокът в часа по занимания по интереси във втора група за ЦОУД, за изработването на лапбук за пролетните празници.

            Но най – вълнуващ за всички беше третият ден, който започна с открит урок по фолклор на тема „Празникът на прошката – празник на три етноса“. Урокът завърши с фолклорен събор „Фолклорна плетеница“, който събра много родители и гости. Лично кметът на Община Айтос г-н Васил Едрев присъства на събора. Градоначалникът беше впечатлен от сръчностите на учениците и от интереса им към старите народни игри и танци. Изпълненията на участниците, които показаха какво са научили през трите години, предизвикаха много емоции и добро настроение.

            Игри, песни, танци и обичаи на трите етноса приковаха вниманието на гостите, а сръчните майстори работиха усърдно в ателиетата от творческата работилница, където демонстрираха завидни умения в изработването на диамантен гоблен, шевици, носии и кукерски маски. На помощ се притекоха и родители.

            Съборът приключи с кръшно българско хоро, на което се хванаха ръка за ръка ученици, учители, родители и гости.

Линк към публикация в общинския в-к "Народен приятел" - https://aytos.bg/unikalen-folkloren-sabor-ou-hristo-botev-6182.html

Презентация- изтегли учебна 2021-2022 година

Днес учениците от 2, 3 и 4 клас придобиха ново умение - работа с диамантен гоблен. С интерес правиха шевици в часа по "Фолклор". Поздравления за креативните госпожи - Нуртен Ахмед, Есин Юнуз и Петя Стоянова! Изработените шевици ще се предложат на предстоящия Коледен онлайн базар.

 

 

 

 


 

НП „Иновации в действие“ 2020/2021 учебна година

Дните по програма "Иновации в действие" преминаха под знака на споделяне на добри практики от училищата партньори.

Дни, изпълнени с много знания, прекрасна обмяна на опит за учители и ученици!

Като иновативно училище ОУ „Христо Ботев", с. Мъглен за първа година се включи в НП „Иновации в действие“. към дейност „Мобилност“.

Програмата дава възможност за популяризиране и мултиплициране на добри идеи и училищни практики между иновативни училища и такива училища, които не са в списъка на иновативните училища, но са включени в НП чрез посещение на място на учители и ученици от цялата страна.

Наши партньори по програмата за 2020/2021 учебна година са:

Иновативно училище - НУ "Димитър Благоев", гр. Стара Загора

Неиновативно училище: ОУ „Свети свети Кирил и Методий“, с. Сърнево.

Запознахме се с иновативните методи на нашите колеги, както и представихме наши иновативни решения и програми, в областта на нашата иновация – Фолклор.

Учениците от 3 клас представиха по иновативен начин час по новия предмет Фолклор.

В неформална обстановка и преки разговори учители от трите училища заедно споделихме опита и впечатленията си от работата  в областта на иновациите. Гостите се впечатлиха от представените уроци,

Запознаха се отблизо и с богатата история на град Айтос и неговата Емблема – Етнографски комплекс „Генгер“. Гостите изразиха възхищението си от позитивната образователна среда в училището ни и от оказаното гостоприемство.

https://aytos.bg/inovativno-ou-hristo-botev-maglen-posreshtna-5059.html

 

 

Винаги е забавно и интересно в часовете по фолклор! Куклите на баба ... Малките сръчковци се справят чудесно!
Забавно и интересно е в часовете по Фолклор!

Първолаците изследвайте и изучавайте игри и песни на баба и мама.

Copyright © 2023 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди